Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

PODSTAWOWE POJĘCIA ZWIĄZANE Z TEMATYKĄ GRZYBÓW

Podstawowe pojęcia związane z tematyką grzybów.

Zdjęcie – Emil Kozłowski

WARTOŚCI SPOŻYWCZE GRZYBÓW:

JADALNE – to grzyby , które po odpowiedniej obróbce termicznej lub bez nadają się do spożycia.

NIEJADALNE – to grzyby, które z różnych względów nie nadają się do spożycia (są np.: gorzkie, piekące, twarde, lub nie mają wartości spożywczej).

TRUJĄCE – grzyby, których spożycie może wywołać przejściowe problemy zdrowotne różnego rodzaju. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci.

ŚMIERTELNIE TRUJĄCE- grzyby, których spożycie powoduje trwałe uszkodzenia narządów. Po spożyciu nawet małej ilości bez szybkiej interwencji lekarza następuje śmierć.

RODZAJE GRZYBÓW POD WZGLĘDEM ODŻYWIANIA:

SAPROTROFY rozkładają martwe szczątki.

PASOŻYTY pasożytują na roślinach i zwierzętach.

SYMBIONTY żyją w symbiozie z organizmami autotroficznymi , np. helotyzm i mikoryza.

DRAPIEŻNIKI za pomocą specjalnie przekształconych strzępek chwytają niewielkie zwierzęta glebowe.

RODZAJE GRZYBÓW ZE WZGLĘDU NA MIEJSCE WYSTĘPOWANIA:

GRZYBY NAZIEMNE – owocnikujące na powierzchni gleby.

GRZYBY NADRZEWNE – rosnące na drzewach lub drewnie.

GRZYBY PODZIEMNE – wytwarzające owocniki pod powierzchnią gleby.

GRZYBY NAPOROSTOWE – rozwijające się na plechach porostów.

GRZYBY WODNE – rozpowszechniona grupa organizmów, występująca w wodach bieżących i stojących.

BUDOWA MORFOLOGICZNA GRZYBA:

GRZYBNIA – ciało grzyba (plecha) zbudowane ze strzępek, mających kształt nitek, sznurów, które rozgałęziają się w ściółce na kilkaset metrów i czasami zbijają się tworząc owocniki.

 

HYMENOFOR- część grzyba, w której mieszczą się zarodnie z zarodnikami (sporami),może mieć kształt: rurkowaty, blaszkowaty, kolczasty.

INNE POJĘCIA ZWIĄZANE Z TEMATYKĄ GRZYBÓW:


Przewiń do góry