Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MUCHOMOR CZERWIENIEJĄCY (Amanita rubsecens)

Kapelusz:

Dorasta do średnicy ok.15 cm .Początkowo kulisty, zamknięty , z wiekiem płaski i łukowaty. Kolor od białoróżowego poprzez ciemno różowy, jasnobrązowy, brązowawoczerwony. Pokryty brązoworóżowymi łatkami.

Hymenofor:

Blaszkowy. U młodych owocników blaszki białe ,u starszych z różowawym nalotem, przyrośnięte bądź zbiegające, gęsto rozmieszczone. Po uszkodzeniu barwią się na czerwono.

Trzon:

U młodych owocników białawy, u starszych brązowoczerwonawy, bulwiasty u podstawy, bez wyraźnej pochwy. Wysokość do około 15 cm. PIERŚCIEŃ – zwisający, wzdłuż prążkowany.

Miąższ:

Biały, czerwieniejący po uszkodzeniu,smak łagodny, zapach słaby.

Znaczenie:

Grzyb JADALNY. Smaczny. Możliwość pomylenia z muchomorem plamistym, którego miąższ jednak nie czerwienieje.

Występowanie:

Występuje od czerwca do października. Pospolity, W lasach liściastych i iglastych.

Przewiń do góry