Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK ZWYCZAJNY (SUILLUS LUTEUS)

Kapelusz:

Od 4-12 cm, ciemnobrązowy, rzadziej żółtobrązowy, najpierw półkulisty, następnie wypukły, później rozpostarty. Skórka lepka i bardzo śliska w czasie deszczu, a w czasie suszy gładka, naga i błyszcząca, promieniście żyłkowana. Daje się łatwo oddzielić od miąższu.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki cytrynowożółte, u młodych owocników zakryte białą błoną, przyrośnięte do trzonu. Pory początkowo okrągławe, u starszych owocników kanciaste.

Trzon:

Od 3-11 cm, z błoniastym czarnofioletowym, odstającym pierścieniem, ponad nim bladożółty z brązowawymi gruczołkowatymi cętkami, poniżej nieco jaśniejszy, białożółtawy z takimi samymi cętkami, cylindryczny, ku podstawie nieco zgrubiały.

Miąższ:

Miękki, kremowy, białożółtawy, stary gąbczasty. Smak i zapach łagodny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny.

Występowanie:

Od czerwca do października. W lesie iglastym, głównie pod sosnami ponieważ tworzy z nimi mikoryzę.

Przewiń do góry