Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK ŻÓŁTY (SUILLUS GREVILLEI)

Kapelusz:

Złocistożółty, pomarańczowobrązowy, żółty, najpierw stożkowaty, później wypukły do spłaszczonego. Powierzchnia gładka , naga , pokryta śluzem , który wysycha podczas suszy a w czasie wilgotnej pogody jest bardzo śliski i błyszczący. Brzeg gładki, rurki nieco wystające, z młodego zwisają białe resztki osłony.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki u młodych owocników pokryte białożółtą błoną, przyrośnięte do trzonu, oddzielające się od miąższu. Początkowo żółte, później oliwkowożółte, po uszkodzeniu przebarwiają się na czerwonobrązowo lub brązowo. Pory z młodu zółte , z wiekiem oliwkowe do brązowożółtych, uszkodzone barwią się na kolor różowawobrązowy, małe; zaokrąglone , później kanciaste.

Trzon:

Od 5-14 cm, cylindryczny lub maczugowaty, pełny z żółtobiaławym , błoniastym, zanikającym pierścieniem. Od pierścienia do podstawy z pomarańczowoczerwoną siatką na żółtym tle nad pierścieniem żółtawy.

Miąższ:

Żółty, miękki i soczysty w kapeluszu. W trzonie twardy , włóknisty. U starszych owocników miąższ staje się wodnisty . Po uszkodzeniu przebarwia się na brudnoróżowy kolor.

Znaczenie:

Grzyb jadalny.

Występowanie:

Od czerwca do października. Występuje tylko i wyłącznie pod modrzewiami ponieważ tworzy z nimi mikoryzę.

Przewiń do góry