Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK ZIARNISTY (SUILLUS GRANULATUS)

Kapelusz:

Od 2-11 cm, żółty, ochrowy lub brązowy. Półkulisty, później wypukły, starszy rozpostarty, młody pokryty grubą , później zanikającą warstwą śluzu.

Hymenofor:

Rurkowaty. Rurki najpierw bladożółte później ciemniejsze z odcieniem oliwkowym, przyrośnięte do trzonu, łatwo oddzielające się od trzonu. Pory jasnożółte, drobne, dojrzałe wielkości do 1 mm, nieregularne i kanciaste. Młode owocniki wydzielają kropelki białego płynu, które wysychając pozostawiają na porach i trzonie brązowe ziarenka.

Trzon:

Od 4- 8 cm, żółtokremowy, oliwkowożółty, równo gruby, cylindryczny, pełny i gładki, w górnej części usiany brązowymi ziarenkami powstałymi od mlecznego płynu. Bez pierścienia.

Miąższ:

Biały do jasnożółtego, najpierw delikatny i zwarty, później gąbczasty. Nie przebarwia się. Smak łagodny i zapach przyjemny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny

Występowanie:

Od maja do listopada. Pod różnymi gatunkami dwuigłowych sosen, z którymi tworzy mikoryzę.

Przewiń do góry