Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK WEJMUTKOWY (SUILLUS PLACIDUS)

Kapelusz:

Od 3-13 cm. Początkowo półkolisty, później wypukły, następnie spłaszczony. Powierzchnia gładka, śluzowata i lepka o barwie kości słoniowej, kremowej później żółtej do nieco brązowawej. Po uciśnięciu zmienia barwę na fioletowawą. Skórka łatwo oddziela się od miąższu.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki nieco zbiegające na trzon lub przyrośnięte. U młodych owocników białawe później żółtawe , cytrynowożółte, oliwkowożółte z mlecznymi kropelkami gutacyjnymi. Pory drobne, zaokrąglone.

Trzon:

Od 3-8 cm, na białym tle na całej długości czerwonobrązowe , gruczołkowate cętki z wiekiem stopniowo ciemniejące. Cylindryczny, podstawa nieco zwężona. Pierścienia brak.

Miąższ:

Biały, żółtawy, miękki, soczysty z wiekiem gąbczasty. Pod skórką kapelusza bywa purpurowy. Zapach przyjemny, smak łagodny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny

Występowanie:

Znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski.

Rośnie od czerwca do października pod sosną wejmutką , rzadziej pod sosną limbą i innymi sosnami pięcioigielnymi.

Przewiń do góry