Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK SZARY (SUILLUS VISCIDUS)

Kapelusz:

Od 4-12 cm, półkulisty, szybko wypukły do rozpostartego. Białoszary, szarożółtobrązowawy, czasami z zielonkawym odcieniem. Powierzchnia śluzowata i nierówna. Brzeg długo podwinięty i ze zwieszającymi się resztkami białej osłony. Skórka łatwo oddzielająca się od kapelusza.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki szarobiałe, później ciemnoszare, mocno przyrośnięte. Pory duże, kanciaste , promieniście wydłużone, u młodych owocników białawe u starszych ciemnosine u dojrzałych cynamonowobrązowe, uciśnięte ciemnieją.

Trzon:

Od 4-10 cm, u szczytu z błoniastym zanikajacym pierścieniem najpierw białawym, później brązowawym. Ponad pierścieniem siatkowany, poniżej jamowaty. Włóknisty do łuskowatego , cylindryczny , mięsisty, pełny, nieco zgrubiały u podstawy.

Miąższ:

Białawy, szarawy, żółtawy w trzonie . W kapeluszu miękki, w trzonie nieco włóknisty. Zapach słaby, smak łagodny, owocowy.

Znaczenie:

Grzyb jadalny

Występowanie:

Od lipca do października, wyłącznie pod modrzewiami.

Przewiń do góry