Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK SITARZ (SUILLUS BOVINUS)

Kapelusz:

Od 4-12 cm, za młodu poduchowato – wypukły, z lekko podgiętym brzegiem, później bardziej rozpostarty, nieregularnie spłaszczony. Pokryty za młodu delikatnym, jasnym, filcowatym nalotem, później śluzowaty i błyszczący, gładki. Skórkę bardzo ciężko ściągnąć.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki bladoszarożółte, później żółte, szaroochrowe, w końcu brązowawe. Szeroko przyrośnięte lub zbiegające się i z trudem dające oddzielić się od kapelusza. Pory rurek bardzo duże , przypominające wyglądem oczka sita. Po uszkodzeniu brązowieją.

Trzon:

Od 3- 10 cm, w kolorze kapelusza lub jaśniejszy, przeważnie wygięty, elastyczny. Podstawa z różową grzybnią. Bez pierścienia.

Miąższ:

Białawy, kremowy, czasami czerwonawy. Zapach przyjemny, smak kwaskowaty.

Znaczenie:

Grzyb jadalny

Występowanie:

Od lipca do października. Na piaszczystych glebach, pod sosną zwyczajną, z którą tworzy mikoryzę.

Przewiń do góry