Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLAK PSTRY (SUILLUS VARIEGATUS)

Kapelusz:

Od 5-14 cm, u młodych owocników półkolisty, z podgiętym brzegiem, później poduchowato- wypukły, a wreszcie płaski. Żółtobrunatny, pomarańczowoochrowy. Pokryty szorstkim, żółtawooliwkowoszarym filcem, gęstszym i silniej przyciśniętym w środku kapelusza . Skórka niezbyt lepka w czasie wilgotnych dni poza tym sucha. Ciężko oddziela się od miąższu.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki piaskowożółte, bladopomarańczowe, z wiekiem ciemnooliwkowe. Po uszkodzeniu błękitnieją. Pory drobne , okrągławe, podobnej barwy jak rurki. Uciśnięte ciemnieją.

Trzon:

Od 4-10 cm, żółty lub żółtobrązowy z lekkim czerwonawym odcieniem. Masywny bez pierścienia, gładki ,dołem zgrubiały.

Miąższ:

Twardy, bladożółty, lub pomarańczowy, po uszkodzeniu lekko błękitnieje. Zapach przypominający igliwie, smak łagodny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny.

Występowanie:

Od czerwca do października. W lasach iglastych , szczególnie pod sosnami, na wrzosowiskach w miejscach wilgotnych.

Przewiń do góry