Od 2-5 cm, rudy, ochrowaty lub pomarańczowo- brązowy. Młody półkulisty, potem wypukły u starszych okazów spłaszczony. Powierzchnia gładka.
Hymenofor:
Rurkowy. Rurki u młodych owocników czerwone u starszych rdzawobrązowe, przyrośnięte do trzonu, lekko zbiegające. Pory są ciemniejsze, duże, kanciaste z nierównymi brzegami.
Trzon:
Od 2-6 cm, żółty, rudy,z wyraźnie żółtą grzybnią na podstawie. Cylindryczny, cienki, przy podstawie nieco zwężony.
Miąższ:
W trzonie cytrynowożółty, w kapeluszu kremowy. Ma słaby zapach , smak ostry, piekący jak pieprz.
Znaczenie:
Grzyb jadalny
Występowanie:
Od czerwca do listopada. Głównie w lasach iglastych i mieszanych, zawsze w towarzystwie muchomorów, na których grzybniach pasożytuje.