Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

MAŚLCZEK PIEPRZOWY ( CHALCIPORUS PIPERATUS)

Kapelusz:

Od 2-5 cm, rudy, ochrowaty lub pomarańczowo- brązowy. Młody półkulisty, potem wypukły u starszych okazów spłaszczony. Powierzchnia gładka.

Hymenofor:

Rurkowy. Rurki u młodych owocników czerwone u starszych rdzawobrązowe, przyrośnięte do trzonu, lekko zbiegające. Pory są ciemniejsze, duże, kanciaste z nierównymi brzegami.

Trzon:

Od 2-6 cm, żółty, rudy,z wyraźnie żółtą grzybnią na podstawie. Cylindryczny, cienki, przy podstawie nieco zwężony.

Miąższ:

W trzonie cytrynowożółty, w kapeluszu kremowy. Ma słaby zapach , smak ostry, piekący jak pieprz.

Znaczenie:

Grzyb jadalny

Występowanie:

Od czerwca do listopada. Głównie w lasach iglastych i mieszanych, zawsze w towarzystwie muchomorów, na których grzybniach pasożytuje.

Przewiń do góry