Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

CZUBAJKA KANIA (MACROLEPIOTA PROCERA)

Kapelusz:

Od 10-30 cm , jasnobrązowy, początkowo kulisty lub jajowaty, potem wypukły, do rozpostartego, z garbkiem w centrum. Powierzchnia sucha, popękana, z brązowymi ,odstającymi, i dachówkowatymi łuskami. U młodych owocników brązowy u starszych białawy.

Hymenofor:

Blaszkowy. Blaszki białe, gęste , wybrzuszone, oddalone od trzonu.

Trzon:

Od 15-40 cm,białawy w drobne brązowawe łuseczki, w charakterystyczny zygzakowaty wzór, tylko w początkowej fazie wzrostu brunatny. Podstawa bulwiasto zgrubiała, bez pochwy. Początkowo pełny i gąbczasty u starszych owocników pusty.

PIERŚCIEŃ- wyraźny, podwójny, gruby, wełnisty, ruchomy.

Miąższ:

Biały, niezmienny, miękki w kapeluszu w trzonie włóknisty. Smak łagodny, orzechowy. Zapach przyjemny słodkawo- aromatyczny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny

Występowanie:

Od czerwca do października. W lasach różnego typu, na łąkach, w parkach, na poboczach dróg.

Przewiń do góry