Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

CZUBAJKA CZERWIENIEJĄCA (CHLOROPHYLLUM RHACODES)

Kapelusz:

Od 5-20 cm, brązowawy, szarobrązowy,szary. Łuski ciemniejsze, dachówkowato ułożone, wełniste, odstające. Początkowo kulisty, jajowaty, potem wypukły, u dojrzałych owocników spłaszczony.

Hymenofor:

Blaszkowy. Blaszki białe, białawe, często z czerwieniejącymi ostrzami. Wolne, cienkie, gęste. Po uszkodzeniu czerwienieją.

Trzon:

Od 10-20 cm , białawy, białoszary, kremowy, białobrązowawy, bez zygzakowatego wzoru. Walcowaty, wysmukły, z bulwiastą podstawą , u dojrzałych owocników wnętrze puste. Po uszkodzeniu barwi się na czerwono.

PIERŚCIEŃ- włóknisty, nie przyrośnięty, ruchomy.

Miąższ:

Biały, po uszkodzeniu przebarwia się czerwono lub czerwonobrązowo. Zapach i smak łagodny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny. Jednak odradza się jego zbieranie ponieważ u niektórych wrażliwych osób powoduje przejściowe dolegliwości gastryczne. Można również pomylić z trującym gatunkiem czubajki czerwieniejącej odmiana ogrodowa.

Występowanie:

Od czerwca do listopada, w lasach liściastych i mieszanych, w parkach i na polanach oraz na brzegach lasów.

Przewiń do góry