Grzyby.net.pl

Internetowy atlas grzybów.

Zapraszamy na nasze facebookowe grupy:

Kochamy grzyby 🙂         Grzyby nasza pasja

CZERNIDŁAK POSPOLITY (COPRINOPSIS ATRAMENTARIA)

Kapelusz:

Od 3-8 cm, szarobiaławy lub szarobrązowawy, ze zmywałnymi brązowymi łuseczkami na wierzchu, młody jajowaty, później dzwonkowato-parasolowaty. U dojrzałego owocnika kapelusz razem z blaszkami zamienia się w czarną maź.

Hymenofor:

Blaszkowy. Blaszki białe, później czarne, gęste, wybrzuszone, wolne, rozpływające się począwszy od ostrzy.

Trzon:

Białawy, cylindryczny, delikatnie włóknisty, pusty w środku, podstawa wyraźnie zaostrzona, pierścienia brak.

Miąższ:

Białawy, bez szczególnego zapachu. Smak łagodny.

Znaczenie:

Grzyb jadalny ale także trujący. Jadalne młode owocniki dopóki nie zaczną czernieć i rozpływać się. Trujący w połączeniu z alkoholem. Co najmniej dwa dni przed i dwa dni po spożyciu tego grzyba nie należy pić alkoholu.

Występowanie:

Od wiosny do jesieni. Grzyb pospolity. Do znalezienia w ogrodach, łąkach, nieużytkach, działkach i obrzeżach lasów.

Przewiń do góry